08.08.2024
Enflasyon Raporu 3
Yatırım Hesabı Açın - Ücretsiz Anlık VeriYorum
Son çeyrekte %1.5’in altında enflasyon beklentisi
TCMB'nin yılın üçüncü Enflasyon Raporu sunumunda yılsonu beklentisini %38.0'de sabit tuttu. TCMB Başkan Fatih Karahan ve diğer yetkililer, 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerinde ve 4 puanlık belirsizlik aralığında değişiklik yapılmamasını belirsizliklerin aşağı ve yukarı yönlü olarak artmasına bağladı. 2025 ve 2026 tahminleri de %14.0 ve %9 olarak korundu. Piyasa beklentilerinin oldukça altında olan bu tahminlerle ilgili TCMB yetkilileri orta noktayı zorladıklarını ancak belirsizlik aralığının içinde kalınmasının enflasyon hedeflerini tutturma anlamına yeterli olacağını belirttiler.
Geçtiğimiz Enflasyon Raporu sunumundan bu yana oluşan değişikliklerin birbirini dengelediği belirtildi. Buna göre 2024 için ihracat ağırlıklı küresel büyüme endeksi yıllık değişimi %2.1'den %2.0'ye revize edilirken ortalama petrol fiyatı varsayımı 86.4$'dan 84.2$'a revize edildi. İthalat fiyatları yıllık ortalama değişimi %0.8'den %0.7'ye indirildi, gıda fiyatları enflasyonu beklentisi ise %35.5 seviyesinde korundu. Bu beklentilere paralel şekilde enflasyon beklentileri ve ana eğilimin enflasyona 0,2 puan ek katkı sağlayacağı, çıktı açığından da ilave 0,2 puan geleceği ancak bu 0.4 puanın -0,1'lik TL cinsinden ithal fiyatlarında aşağı revizyon ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlarına dair varsayımlardaki -0,3'lük aşağı revizyonla dengeleneceği hesaplandı.
Enflasyon eğilimi ile ilgili olarak son 6 ayın ortalama enflasyonunun %2.9, son 3 ayın %2.6, son iki ayın ise %2.4 olduğunu belirten Başkan Karahan kısa vadeli enflasyon beklentileri ile ilgili olarak mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonunun 3Ç24’te %2,5 civarında, son çeyrekte ise %1,5'in altında kalınmasının beklendiğini söyledi. TCMB’den yılsonuna kadar bir faiz indirimi gelmesini beklemiyoruz ancak son çeyrekte üst üste aylık %1.5 altı enflasyon gerçekleşmeleri 2025 yılının ilk çeyreğinde TCMB’yi bir faiz indirimi yapmaya doğru götürecektir. TCMB yetkilileri faiz indirimlerine başlasa dahi sıkı para politikasına devam edeceklerini duyurdu. Dolayısıyla faiz indirim döngüsü başlasa dahi makroihtiyati tedbirlerle çıktı açığının pozitife dönmesi engellenecek ve likidite koşulları sıkı kalmaya devam edecektir.
Beklentiler ile ilgili olarak firma beklentilerinin halen çok yüksek, tüketici beklentilerinin gıda ve akaryakıta çok hassas olduğunu belirten Başkan Karahan enflasyondaki düşüş için tüm grupların beklentilerinin düşmesi gerektiğini belirtti. Bunun faiz indirim kararı için gerekli iki unsurdan biri olduğunu belirten Karahan ikinci unsur olarak da enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek gerektiğini, düşüşün belirginleştiğini ancak kalıcılığı ile ilgili soru işaretleri olduğuna vurgu yaptı.
Beklentilerin oluşumu ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay enflasyonun tepe yaptığı dönemlerde beklentilerin karamsar meyille revize edildiğini, bunun yanı sıra beklentilerde hissiyatın ağırlığının arttığını ve beklenti oluştururken geçmiş bilginin gelecek beklentilerinden daha önce çıktığını belirtti. Başkan Karahan enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş ile tüm kesimlerin beklentilerinde düzelme koşullarının sağlanması durumunda faiz indirimlerinin söz konusu olabileceğini ancak indirim gerçekleşse dahi sıkı duruşun korunacağının da altını çizdi. Bu açıklamalardan TCMB’nin faiz indirimlerine başlasa dahi bu konuda oldukça temkinli bir yaklaşım izleyeceğini, yüksek miktarda ex-ante reel faiz vereceğini ve likidite koşullarını sıkı tutarak enflasyonla mücadeleyi sürdüreceğini anlıyoruz.