Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

  • Piyasa Verileri
  • BİST 100

    9002,34
  • USDTRY

    34,2316
  • EURTRY

    37,1363
  • EURUSD

    1,0839
  • AU ONS

    2708,28

14.10.2024

Haftaya Başlarken

Haftanın gündemi AMB kararı

Yatırım Hesabı Açın - Ücretsiz Anlık Veri

Yorum

YURTİÇİ GÜNDEM


Önümüzdeki hafta yurtiçinde piyasanın gündemi Perşembe gerçekleştirilecek TCMB PPK toplantısı olacak. PPK’dan %50 seviyesindeki politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor. Ancak Eylül verilerine göre ana eğilimde gözlenen artış sonrası TCMB’nin söylemlerini şahinleştirmesi söz konusu olabilir. Ayrıca artan likidite ve zorunlu karşılık adımlarına rağmen APİ fonlamasının pozitif tarafta kalmaya devam etmesi nedeniyle TCMB’nin yeni makroihtiyati politikalar açıklaması ve miktarsal sıkılaştırmaya devam etmesi söz konusu olabilir. Enflasyondaki artışın geçici olacağını düşünmesi TCMB’nin faiz artışı yoluyla parasal sıkılaştırmaya gitmesini engelleyecektir.

Haftanın önemli verilerinden merkezi yönetim bütçesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Salı 11:00’de açıklanacak. Eylül ayı bütçe gerçekleşmesi ile ilgili bir piyasa beklentisi bulunmazken bütçe dengesi geçen sene Eylül’de 129.2 milyar TL açık vermiş, faiz dışı açık 58.4 milyar TL olmuştu. Hatırlatmak gerekirse nakit bazlı bütçe dengesi de geçen senenin aynı ayındaki 69.1 milyar TL’lik açığa karşılık bu yıl Eylül’de 201.0 milyar TL açık vermişti.

            Perşembe açıklanacak Haziran konut satışları ile ilgili de bir piyasa beklentisi bulunmuyor ancak Ağustos’ta konut satışları %9.9 büyümeyle 134,155 olmuş, yüksek faiz oranları nedeniyle ipotekli satışlar %17.1 gerilemişti.


YURTDIŞI GÜNDEM

Gelecek haftanın gündemini Perşembe gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası toplantısı oluşturacak. Ayrıca İngiltere enflasyonu, Çin, ABD ve Euro Bölgesi sanayi üretimi ile ABD perakende satışlar piyasalarda büyük bir dalgalanma yaratmayacak ancak küresel büyüme açısından önemli veriler olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın bu toplantıda politika faizini %3.65’ten %3.40’a indirmesi bekleniyor. Bu beklentiyle birlikte dolar endeksinin yükselmesi EURUSD paritesinin 1.10’un altında kalmaya devam etmesine neden olabilir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının veri bağımlı olarak alınacağının tekrarlanmasını bekleriz ancak ekonomik aktivitenin zayıf seyri ve manşet enflasyonun %2.0’nin altına gerilemesi Başkan Lagarde’ın nispeten şahin sayılan açıklamalarının yumuşamasına neden olabilir.

Pazartesi 5:00’te açıklanacak Çin dış ticaret verileri ile ilgili beklenti ihracat büyümesinin %8.7’den %6.0’ya gerilemesi, ithalat büyümesinin%0.5’ten %0.9’a yükselmesi yönünde. İhracat veya ithalat büyümesinin beklenenin altında kalması küresel büyüme ve Çin ekonomik aktivitesi ile ilgili beklentilerin daha da karamsarlaşmasını beraberinde getirecektir.

İngiltere Merkez Bankası için önemli bir veri olan İngiltere Haziran TÜFE ve ÜFE verileri Çarşamba 9:00’da açıklanacak. ÜFE verisi ile ilgili bir piyasa beklentisi bulunmazken TÜFE enflasyonunun Eylül’de %2.2’den %1.9’a, çekirdek TÜFE enflasyonunun ise %3.6’dan %2.5’e gerilemesi bekleniyor. Beklentilere paralel bir gerçekleşme 1.31’in üzerinde seyreden GBPUSD’nin hafif gevşemesine neden olabilir.

Salı 12:00’de açıklanacak Euro Bölgesi sanayi üretiminin Temmuz ayında görülen %0.3’lük düşüş sonrası Ağustos’ta %1.3 artması bekleniyor. Yıllık bazda ise üretim düşüşü devam ederken düşüş oranının %2.2’den %1.2’ye gerilemesi bekleniyor.

ABD’de Perşembe 15:30’da açıklanacak perakende satışlarda artışın Eylül’de %0.1’den %0.3’e yükselmesi beklenirken otomobil hariç satışların %0.1’de sabit kalması bekleniyor. Aynı gün 16:15’te açıklanacak Eylül sanayi üretiminin ise %0.8’den %-0.1’e gerilemesi bekleniyor. Beklentilere paralel bir gerçekleşme ABD ekonomisinin gücü ile ilgili karışık sinyaller vereceğinden piyasada oynaklığa neden olabilir.

Cuma 5:00’te açıklanacak Çin sanayi üretiminin Eylül’de %4.5’ten %4.6’ya hafif hızlanma göstermesi, perakende satış büyümesinin ise %2.1’den %2.4’e hızlanması bekleniyor. Aynı saatte açıklanacak 3Ç24 Çin GSYH büyümesinin %4.7’den %4.6’ya gerilemesi bekleniyor. Yılın ilk yarısında %5.0 büyüyen Çin ekonomisinin yılın ikinci yarısında da %5.0 büyümesi hedefleniyor. Buna yönelik olarak çeşitli teşvik paketleri açıklayan Çin ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerin yetersiz olduğu beklentisi hakim. Çin büyümesine oldukça duyarlı olan piyasaların verinin beklentilerin altında veya üstünde kalmasına bağlı olarak oynaklık sergilediğine şahit olabiliriz

Detaylı PDF Raporu   -   382 KB
Şimdi Hesap Açın

Bulls Yatırım Asistan

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?