10.09.2024
Sanayi Üretimi – Temmuz 2024
Temmuz Sanayi Üretim Verileri
Yatırım Hesabı Açın - Ücretsiz Anlık VeriYorum
Üretim %3.9 aşağıda
Temmuz’da sanayi üretimi geçen senenin aynı ayına göre %3.9 daralırken önceki ayın %4.7’lik daralması %5.0 daralmaya revize edildi. Üretim önceki aya göre de %0.4 artarken artış önceki ayın %2.4’lük düşüşünün baz etkisinden kaynaklandı. Haziran’da üretim bayram tatillerinden kalan köprü günü etkisi nedeniyle oldukça düşük gerçekleşmişti. Yıldan yıla ana kategoriler bazında genele yayılmış bir zayıflık görülürken geçen seneye nazaran %8.8 büyüyen enerji yine toplam üretimi yukarı çeken ana unsur oldu. Yüksek faizlerden etkilenen inşaat sektörünün de içinde bulunduğu ve geçen senenin aynı ayına göre %8.1 daralan sermaye malları üretimi en çok daralan ana kategori olurken dayanıklı ve dayanıksız mal imalatı sırayla %3.9 ve %4.5 azaldı. Ara malı üretiminde düşüş ise %4.3 oldu.
Makine ve teçhizat düşüşte
Temmuz’da madencilik ve taş ocakçılığı sektörü kömür ve linyit çıkarımı ile ham petrol ve doğalgaz üretimindeki %23.6 ve %27.3 büyüme sayesinde geçen senenin aynı ayına göre %3,3 üretim artışı gerçekleştirirken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi %8,2 büyüdü. Toplam üretimde düşüş %5.1 azalan imalat sanayi üretiminden kaynaklandı. Geçen sene Temmuz’a göre üretimi en çok düşen imalat sanayi sektörü %23.3 ile eczacılık ve eczacılığa dair ürünlerin üretimi olurken bu kalemi %20.3 düşüşle bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti. Bu iki kalem yıldan yıla üretim büyümesini 0.9 puan aşağı çekti. En çok artış gösteren sektörler ise %6.6 ve %5.4 ile toplam üretim büyümesine 0.5 puan katkıda bulunan kimyasal madde ve elektrikli teçhizat imalat oldu. Makine ve teçhizat imalatındaki %11.5’lik düşüş üretim büyümesini 0.6 puan azalttı.
İhracattan kısmi destek
İhracat ağırlıklı sektörlerden ana metal sanayi ve kimyasal madde ürünleri imalatı Temmuz’da geçen yıla göre %2.6 ve %6.6 büyüyerek toplam üretimi 0.4 puan yukarı çekerken tekstil ve motorlu kara taşıtları sırayla %13.2 ve %7.3 daralmayla üretim büyümesinin 1.4 puan aşağıda gerçekleşmesine neden oldu. Küresel büyüme ivmesinin gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimleri sonucunda belirginleşmesini beklemekle birlikte henüz indirimlerin başlamamış olması ihracatın sanayi üretimine katkısının zayıf seyretmesine neden oluyor. ISO’nun yayınladığı İhracat İklim Endeksi’nin Temmuz’da 51.6’dan 50.8’e gerilemesi de ihracatın artmakta olduğuna ancak artış hızının düştüğüne işaret ederek ihracatın üretime Temmuz ayında azalan desteğini teyit etmiş oldu.