09.05.2024
Enflasyon – Nisan 2024
TCMB´den yılsonu beklentisinde yukarı revizyon
Yorum
- Yılsonu enflasyon beklentisinde %38.0’e yukarı revizyon
- İlk 4 ayda 4 puan ilave enflasyon
- Fiyat istikrarı için yavaşlamaya rağmen ne gerekirse yapılacak
- Döviz alımlarına devam
- Kredi kartı düzenlemesi düşünülmüyor
- TCMB’nin enflasyon tahmininde yukarı güncelleme
- TCMB'nin yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda yılsonu beklentisini %36,0’dan %38,0’e yükseltti. TCMB Başkan Fatih Karahan ve diğer yetkililer, 2024 yılsonu enflasyon tahminlerinde yapılan artışın nedenlerini açıkladılar. Geçmiş enflasyonun tahminlerin üzerinde gelmesi, çıktı açığı ve gıda fiyatlarının beklentilerin üzerinde gelmesi TCMB'nin %İthalat fiyatlarında beklenen düşüş ve diğer ekonomik etkenler, bu revizyonun temel belirleyicileri arasında yer alıyor. TCMB 2025 ve 2026 sonu beklentilerini ise değiştirmedi ve sırayla %14,0 ve %9,0 seviyelerinde tuttu.
- Açıklamalar arasında en önemli nokta TCMB Başkanı Karahan’ın enflasyonu düşürmek için ne gerekirse yapacağız açıklaması oldu. Büyümede resesyon riskini göze alacak mı TCMB sorusuna verilen yanıtta TCMB sıkılaşma sonrası talepte dengelenme ve enflasyondaki düşüşün öngörülebilirliği artırmasıyla düşen büyümenin daha sağlıklı bir şekilde yükseleceğine değindi. Yılsonu beklentisinin revize edilmesiyle ilgili olarak da bu yılın ilk 4 ayında tahminlerin üzerine gelen ilave 4 puan enflasyonu telafi etmenin ek sıkılaştırma ile bile pek mümkün olmayacağını değerlendirdiklerini belirtti. Bu yüzden TCMB ilave sıkılaştırma yerine yılsonunu tahminini 2 puan yukarı çıkarmış oldu.
- Kısa vadeli enflasyon beklentileri ile ilgili olarak Sayın Karahan mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonunun Mayıs’ta %3 seviyesinin altına gelmesinin, Haziran’da düşüşün devam ederek 3. çeyrekte %2,5, 4.çeyrekte ise %1,5'un altında kalınmasının beklendiğini söyledi.
- TL talebinin kuvvetlenmesinin rezervleri güçlendirmek için fırsat olduğunu belirtirken Başkan Yardımcısı Hatice Karahan ise rezervlerin ithalatı karşılama oranı ve M2'ye oran gibi yeterlilik göstergeleri bazında rezervlerin mevcut seviyesinin kritik eşiğin üzerinde olduğunu, diğer göstergelerde de kritik eşiğe ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Başkan Karahan da enflasyonu tehdit etmeyecek kadar rezerv alımlarına devam edeceklerini söyledi.
- Başkan ayrıca son dönemde oluşan fazla TL likiditesinin geçici olmasını bekledikleri için depo ihalelerine başlandığını kalıcı olması durumunda ZK dahil farklı araçların devreye alınacağını da ekledi.
- Şu an için kredi kartları ile ilgili bir düzenleme düşünmediklerini açıklayan Karahan menkul kıymet tesisi uygulamasının da bugün itibarıyla tamamen ortadan kalktığını belirtti.
- Piyasaya nazaran oldukça iyimser bir tablo çizen TCMB yılın zirvesinin özellikle 25m3’lük altı bedava doğalgaz kullanımının sora erecek olması dolayısıyla Mayıs ayında %75-%76 civarında oluşmasını, sonrasında hızlı bir düşüş görülmesini bekliyor. Bu düşüşün baz etkisinin ötesine geçmesini beklemekle birlikte son çeyrekte düşüşün Merkez Bankası’nın beklediğinden daha yavaş olabileceğini ve enflasyonun %40.0’ın altına gelmesinin güç olduğu beklentimizi koruyoruz.