31.07.2024
Dış Ticaret – Haziran 2024
Yatırım Hesabı Açın - Ücretsiz Anlık VeriYorum
İhracatın ithalatı karşılama oranında düşüş
Haziran’da ihracat geçen senenin aynı ayına göre %8,3 düşüşle 19.0 milyar dolar olurken ithalat %4,4 düşüşle 24.9 milyar dolar oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış bazda ise ihracat geçen senenin aynı ayına göre %3,7 gerilerken, ithalat %1,2 arttı. Manşet verilere göre ihracatın ithalatı karşılama geçen senenin aynı ayındaki %79.7 seviyesinden %76.4’e geriledi. Haziran’da enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %9,4 düşerek 17,6 milyar dolar olurken ithalat %2,5 düşerek 19.3 milyar dolar oldu. Böylece enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %91,0 oldu.
Tüketim malı talebinde hissedilir yavaşlama
Geçtiğimiz aylarda iç talep koşullarının güçlü seyrinin tüketim malı ithalatını yüksek seyretmesine neden olmuş ve dış ticaret dengesindeki iyileşmenin daha yüksek boyutta gerçekleşmesini engellemişti. Haziran’da bu eğilimde gözle görülür bir yavaşlama söz konusu oldu ve Mayıs’ta %20.1 olan tüketim malı ithalatı büyümesi Haziran’da %5.0’e geriledi. Tüketim malları arasında önceki ay %99.8 büyüyen dayanıklı tüketim malları ise Haziran’da %21.1 artış gösterdi. Binek otomobil ithalatı geçen ay olduğu gibi bu ay da daraldı ve önceki seneye göre %2.7 düşüş gösterdi. Ayrıca enflasyonun tepe yapması alım gücündeki düşüş kaynaklı altın talebini düşürmüş gibi görünüyor. Haziran’da altın ithalatı geçen senenin aynı dönemine göre %45.1 düşüşle 1.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 12 aylık toplam altın ithalatı önceki aya göre 0.9 milyar dolar düşüşle 21.25 milyar dolara geriledi. Bu düşüşün önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve para politikasının gecikmeli etkileriyle ithalat toplamında da daha fazla gerileme görmeyi bekliyoruz.
Avrupa’dan ihracata azalan katkı
Haziran’da geçen senenin aynı dönemindeki 5,3 milyar dolar dış ticaret açığı hafif artışla 5,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avrupa’daki zayıflığın hafifliyor olması Mayıs’ta ihracat rakamlarına sınırlı da olsa yansımıştı ancak Haziran’da bu durumun tersine döndüğünü görüyoruz. başladı. Avrupa’ya ihracat geçen senenin aynı ayına göre %10.4 artarak 13.7 milyar dolar oldu. Haziran’da Avrupa Birliği’ne ihracat %8.6 düşüşle 8.3 milyar dolar olurken Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkelerine olan ihracat %13.0 düşüşle 2.9 milyar dolar oldu. Böylece Avrupa Birliği’ne 12 aylık toplam bazda ihracat 106.2 milyar dolardan 105.8 milyar dolara gerilerken tüm Avrupa’ya 12 aylık toplam dış ticaret açığı 32.3 milyar dolardan 32.6 milyar dolara yükseldi. Bunun 2.9 milyar dolarını AB ülkeleri oluşturdu.
12 aylık toplam açıkta hafif artış
12 aylık toplam dış ticaret açığı Mayıs’tan Haziran’a 87.0 milyar dolardan 87.6 milyar dolara yükselirken enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 21.9 milyar dolardan 23.2 milyar dolara yükseldi. Önümüzdeki dönemde Avrupa’da faiz indirimlerinin başlamış olması bölgeye olan ihracatın artmaya devam etmesini beraberinde getirecektir. Ancak gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimleri konusunda oldukça temkinli bir yaklaşım izliyor olması küresel ticarette ivmelenmeyi geciktiriyor. Bu yüzden dış ticaret dengesindeki iyileşmenin sıkı para politikasının ithalatı baskılamasının da etkisiyle önümüzdeki aylarda da devam etmesini ancak ihracatın katkısının daha çok 2025’te görülmesini bekliyoruz.