Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

  • Piyasa Verileri
  • BİST 100

    10891,42
  • USDTRY

    32,9456
  • EURTRY

    35,8008
  • EURUSD

    1,0856
  • AU ONS

    2387,18

13.05.2024

Haftaya Başlarken

Haftanın gündemi ABD enflasyonu

Yorum

  • Geçtiğimiz hafta yurtiçi gündemini TCMB Enflasyon Raporu sunumu oluşturdu. TCMB raporda yılsonu enflasyon beklentisini %36.0’dan %38.0’e yükseltti. TCMB Başkanı Karahan’ın açıklamaları arasında en can alıcı nokta enflasyonu düşürmek adına “ne gerekiyorsa yapacağız” açıklaması oldu.
  • Nisan ayında kredi büyümesine bağlı olarak menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılmış ve yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranı %4'ten %1'e düşürülmüştü. TCMB bu hafta bankaların çeşitli yükümlülükleri yerine getirmemesine bağlı olarak DIBS alma yükümlülüğüne dayanan menkul kıymet tesis uygulamasının sonlandırıldığını açıkladı. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte serbest piyasa işleyişine önemli bir müdahale niteliğindeki uygulama sona erdi ve makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye yönelik önemli bir adım atılmış oldu.
  • Sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %4.3 büyüyerek yılın ilk çeyreğinde %5.0 üzerine bir büyümeye işaret etti. Bu da son çeyrekte %4.0’e yavaşlayan GSYH büyümesinin ilk çeyrekte bu seviyenin üzerinde bir büyüme oranına sahip olacağını gösterdi.
  • Nakit bazlı bütçe dengesi 237 milyar TL açık vererek geçen senenin 159.1 milyar TL’lik açığına nazaran önemli bir bozulmaya işaret etti. Faiz dışı denge ise 132.2 milyar TL yerine 131.8 milyar TL açık verdi. Faiz dışı dengede bir bozulma olmamasının nedeni bütçe açığının büyük bir bölümünün 27 milyar TL’den 105.2 milyar TL’ye çıkan faiz ödemeleri nedeniyle gerçekleşmesi oldu.
    • Geçtiğimiz hafta ekonomi yönetiminin swap limitlerini gevşetebileceği yönündeki haberler S&P not artışıyla 300 baz puanın altına gerileyen CDS priminin 280 baz puanın altına gerilemesine neden oldu.
    • TUIK’in yayınladığı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları istatistiklerine göre Nisan’da TÜFE bazında en yüksek getiriyi %3.6 ile BIST100 sağladı. BIST100’ü %2.15 ile USDTRY takip ederken EURTRY %3.5 reel kayba neden oldu.


    • Haftanın en önemli gündemi Pazartesi açıklanması beklenen tasarruf paketi olacak.


    • Veri gündemi çok yoğun olmamakla birlikte Pazartesi 10:00’da açıklanacak Mart ödemeler dengesi ve perakende satışlar, Çarşamba 11:00’de açıklanacak Nisan merkezi yönetim bütçe dengesi ve Cuma 10:00’da açıklanacak Piyasa Katılımcıları Anketi haftanın en önemli verileri olacak.


    • Pazartesi açıklanacak ödemeler dengesi ile ilgili piyasa beklentisi cari dengenin 3.8 milyar dolar açık vermesi yönünde. Piyasa beklentisine paralel bir gerçekleşme 12 aylık açığı 31.8 milyar dolardan 30.8 milyar dolara çekecek.


    • Aynı gün aynı saatte açıklanacak perakende satışlar ile ilgili bir beklenti bulunmuyor ancak Şubat ayında perakende ticaret hacmi büyümesi %25.1 gibi kuvvetli bir oranda büyüme göstermişti.


    • Bütçe açığı ile ilgili bir beklenti bulunmuyor ancak geçen senenin aynı ayında merkezi yönetim bütçe açığı 132.5 milyar TL açık vermişti. Faiz dışı açık ise 98 milyar TL olmuştu. Nakit bazlı bütçedekine benzer bir bozulmayı merkezi yönetim bütçesinde de görebiliriz.


    • Cuma 10:00’da açıklanacak Mayıs Piyasa Katılımcıları Anketi enflasyon beklentileri ve TCMB politika faizi ile ilgili beklentiler açısından önemli olacak. Nisan anketinde yılsonu enflasyon beklentisi %44.16 olmuş, 12 ve 24 aylık enflasyon beklentileri ise sırayla %35.2 ve %22.0 seviyelerinde belirlenmişti. Bu beklentiler doğrultusunda piyasa katılımcıları politika faizinin gelecek 3 ay sonunda da %50.0 olmasını ancak önümüzdeki 12 ayda %38.2’ye gerilemesini beklediklerini belirtmişti.

Global Piyasalar

  • Haftanın küresel piyasalar açısından kritik verisi Çarşamba TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE enflasyonu olacak. Nisan ayında TÜFE enflasyonunun %3.5’ten %3.4’e gerilemesi beklenirken çekirdek enflasyonun %3.8’den %3.6’ya gerilemesi bekleniyor. Hizmet fiyatlarındaki katılık ve enerji maliyetlerinin artan katkısının takip edileceği enflasyon gelişmelerine göre piyasanın yönü belli olacak. Beklentilere paralel veya beklentilerin altında bir gerçekleşme piyasada risk iştahını artıracak ve tahvil faizleri ile DXY’nin gevşemesini beraberinde getirecektir.


  • Haftanın diğer önemli verileri çeşitli bölgelerden gelecek sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri olacak. Üretim verileri ABD ve Euro Bölgesi’nde zayıflamaya, Çin ve Japonya’da toparlanmaya işaret ediyor.


  • Çarşamba 12:00’de açıklacak Euro Bölgesi Mart sanayi üretiminin önceki aya göre %0.3 daralması bekleniyor. Şubat’ta üretim %0.8 artmıştı. Yıldan yıla büyüme beklentisi bulunmamakla birlikte Şubat’ta sanayi üretimi önceki senenin aynı dönemine göre %6.4 daralma göstermişti. Aynı gün aynı saatte açıklanacak Euro Bölgesi GSYH birinci çeyrek büyümesine dair ikinci tahmininin ilk tahmine paralel şekilde %0.4 olması bekleniyor. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde %0.1 büyümüştü.


  • Perşembe 7:30’da açıklanacak Japonya sanayi üretiminin Mart’ta aydan aya %3.8 büyümesi ve önceki ayın %0.6’lık daralmasını telafi etmesi bekleniyor. Şubat’ta Japonya’da üretim önceki yıla göre %3.9 daralmıştı.


  • ABD’de Çarşamba 15:30’da açıklanacak Nisan perakende satışlar büyümesinin aylık bazda %0.7’den %0.4’e, otomobil hariç perakende satışlar büyümesinin %1.1’den %0.2’ye gerilemesi bekleniyor. Perşembe 16:15’te açıklanacak Nisan ayı ABD sanayi üretimi büyümesinin aylık bazda %0.4’ten %0.2’ye yavaşlama göstermesi bekleniyor. Yıllık büyüme ile ilgili henüz bir piyasa beklentisi bulunmuyor ancak Mart’ta üretim önceki yıla göre değişim göstermemişti.


  • Cuma sabahı 5:00’te açıklanacak Çin Nisan ayı sanayi üretim büyümesinin yıllık bazda %4.5’ten %4.6’ya hızlanma göstermesi bekleniyor. Çin’de aynı gün aynı saatte açıklanacak Nisan perakende satışlar büyümesinin de %3.1’den %3.8’e hızlanma göstermesi bekleniyor.
Detaylı PDF Raporu   -   560 KB
Şimdi Hesap Açın

Bulls Yatırım Asistan

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?